2008 Faaliyet Raporu
1 Ocak 2009 ile 31 Aralık 2008 tarihleri arasında Vakfımız koruyucu ruh sağlığı konusunda yoğun çalışmalar yapmıştır. Vakıf üyeleri ve vakıf başkanımız Prof. Dr. Nevzat Tarhan psikiyatri konusunda farklı kongrelere katılmış ve bu konuları Türkiye’de değişik mecraları kullanmak suretiyle halkımız ile paylaşmıştır.
Toplumu Bilgilendirici Faaliyetler
Konferans, Panel, Eğitim ve Seminerler
- 10 Ocak 2008 tarihinde İstanbul FEM dershanesinde seminere katılan vakıf başkanımız gençlerin akademik başarılarının artması, dikkat eksikliğinin giderilmesi ve okul sorunlarının nasıl aşılabileceği konularında öğretmen ve velilere yönelik bir seminer vermiş bu konuda gelen katılımcı sorularını cevaplandırmıştıt.
- 19 Ocak 2008 tarihinde İstanbul Kartal’da Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde vakıf başkanımız ‘Evlilik Sorunları’ konulu halka bir konferans vermiştir. Girişin serbest olduğu konferansta konuyla ilgili tüm sorular cevaplandırılmıştır.
- 22 Ocak 2008 Hazar kadın Platformu’nun davetlisi olarak grup üyelerine yönelik ‘Beyin be dünyada beyin üzerine yapılan çalışmalar’ konulu bir seminer vermiştir.
- 26 Ocak 2008 tarihinde ASDER Adaleti Savunanlar Derneği’nin Şile’de üyelerine yönelik yapmış olduğu kampa katılmış ‘Aile İletişi ve Yaşanan Sorunlar’ konulu bir seminer vermiş bu konudaki soruları cevaplandırmıştır.
- 26 Ocak 2008 saat 19.00 da TÜMSİAD’ın Fatih Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde düzenlediği ‘İş Hayatı ve Aile’ konulu konferansa vakıf başkanımız konuşmacı olarak katılarak bu konuda yaşanan sorunlara ilişkin yaşanan sorunları ve çözüm yollarını dile getiren bir sunum yapmıştır. Yoğun çalışan iş adamlarının eş ve çocuklarına yeterince zaman ayıramaması sonrasında yaşanan psikiyatrik sorunların neler olduğu ve bunların sosyal hayatta bedellerinin neler olduğuna ilişkin verilerin yer aldığı konferansta başkanımız soruları da cevaplandırmıştır.
- 05 Şubat 2008 tarihinde Ümraniye Bank Asya Yönetim binasında çalışan tüm yönetici ve yardımcıları ile diğer çalışanlara vakıf başkanımı ‘İş Yerinde Stres’ konulu bir konferans vermiş yaşanan sorunları iş verimini düşürmeden, performans kaybı yaşanmadan nasıl giderilebileceği konusunda bir konferans vermiş konuyla ilgili soruları cevaplandırmıştır.
- 19 Şubat 2008 tarihinde vakıf başkanımız İstanbul Bağlarbaşı’nda İSAM’ın davetlisi olarak ‘Ailede Roller Hak ve Sorumluluklar’ konulu bir konferans vermiştir.
- 02 Mart 2008 de Mecidiyeköy Kültür Merkezi’nde Adaleti Savunanlar Derneği’nin düzenlemiş olduğu panele katılan vakıf başkanımız mesleki bilgilerini paylaşmıştır.
- 07, 98, 09 Mart 2008’de vakıf başkanımız Bursa’da Psikiyatri Kongresine katılmıştır.
- 09 Mart 2008’de Bursa’da Belediyesinin organizasyonu ile vakıf başkanımız bir panele katılarak ‘Kadın Kimliğinin Sosyal Hayattaki Varlığı’ konusunda bir sunum yapmış konuyla ilgili soruları cevaplandırmıştır.
- 23 Mart 2008 tarihinde Moral Organizasyon’un İstanbul Çemberlitaş Fırat Kültür Merkezi’nde düzenlediği ‘Evrensel Bir Yürek’ paneline konuşmacı olarak katılmıştır.
- 28 mart 2008 tarihinde saat 19.00’da Ümraniye Belediyesi tarafından halka yönelik Ümraniye Kültür Merkezi’nde vakıf başkanımız ‘Aile İçi İletişim’ konulu bir konferans vermiştir.
- 05, 06 Nisan 2008 tarihlerinde vakıf başkanımı Amsterdam’da Psikiyatri Kongresi’ne katılmıştır.
- 10 Nisan 2008 tarihinde saat 11.00’de vakıf başkanımız Çengelköy Lisesi’nde öğrencilere yönelik bir konferans vermiştir.
- 19 Nisan 2008 tarihinde vakıf başkanımız Florya Burç Koleji’nde öğrencilere yönelik bir konferans vermiştir.
- 20 Nisan 2009 tarihinde vakıf başkanımız TRT Ankara Stüdyosunda Sağlık Yaşam Programına katılarak ruh sağlığı konusunda yaşanan sorunlara dikkat çekerek sorulara cevap vermiştir.
- 25 Nisan 2008 tarihinde saat 19.00’da başkanımız İzmit Saraybahçe Belediyesi tarafından organizesiyle halka yönelik bir konferans vermiştir.
- 03, 04, 05, 06, 07, 08 Mayıs tarihlerinde APA Kongresine katılmış dünyada psikiyatri nereye gidiyor, yeni gelişmeler ve bilimsel verilerin neler olduğu tespit ederek Türkiye’de ruh sağlığı alanına taşımak amacıyla katılmıştır.
- 14 mayıs 2008 tarihinde vakıf başkanımız tvnet’te Çocuk İstismarı konusunda programa katılmıştır.
- 26 Mayıs 2008 tarihinde vakıf başkanımız tvnet Kanser ve psikiyatri konusunda programa katılmış ve bu konuda izleyicilere koruyucu ruh sağlığı ilkesine göre önerilerde bulunmuştur.
- 28 Mayıs 2008 tarihinde vakıf başkanımız ve üyemiz dr. Oğuz Tan HBERTÜRK TV’de Saba Tümer’in programına katılarak ‘Takıntı’ konusunda bilgi vermişler ve soruları cevaplandırmışlardır.
- 31 Mayıs 2008 tarihinde Sakarya’da Feta Girişim organizasyonu ile bir konferans vermiştir.
- 13 Haziran 2008 tarihinde Eskişehir Emniyet Müdürlüğü’nde emniyet mensuplarına yönelik bir konferans vermiştir.
- 25 Haziran 2008 tarihinde vakıf başkanımız Ankara’da Diyanet İşleri Başkanlı’nın organizasyonu ile bir konferans vermiştir.
- 22, 23 Eylül 2008 tarihlerinde vakıf başkanımız Prag’ta psikiyatri konferansına katılmıştır.
- 26 Eylül 2008 tarihinde vakıf başkanımız İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Biriminde bir toplantıya katılmış ve polisin müdahalesinde halkın yanlış etkilenmemesi için nelere dikkat edilmesi konusunda bir sunumu olmuştur.
- 16 Ekim 2008 tarihinde vakıf başkanımız Amasya’da belediyenin düzenlediği bir konferansta sunum yapmıştır.
- 25 Ekim 2008 tarihinde vakıf başkanımız İstanbul Fatih’te Mazlumder’de bir konferansa katılmış ve soruları cevaplandırmıştır.
- 09 Kasım 2008 tarihinde İstanbul Green Otel’de Zinde gençlik Derneği üyelerine ‘Gençliğin Maruz Kaldığı Tehlikeler’ konulu bir seminer vermiştir.
- 14 Kasım 2008 tarihinde vakıf başkanımız II. DAVRANIŞ FİZYOLOJİSİ SEMPOZYUM’una katılmıştır.
- 21 Kasım 2008 tarihinde vakıf başkanımız Kıbrıs Üniversitesi’nde öğrencilere yönelik bir seminer vermiştir.
- 27 Kasım 2008 tarihinde vakıf başkanımız İstanbul Haydarpaşa Numune Hastanesi’nde hekimlere yönelik bir seminer vermiştir.
Görsel Medya - Radyo ve Televizyon Programları
- SKY TURK’te PSİKOYORUM adıyla vakfımız haftanın üç gecesi vakıf üyelerimizden Uzman psikolog Yıldız Burkovik’in sunduğu ruh sağlığı programına vakıf başkanımız ve üyelerimiz sistematik olarak katılmıştır. Depresyon, madde bağımlılığı, şizofreni, stres, uyum bozuklukları, yetişkin hiperaktivite, manik depresfi bozukluk, şizofreni, paranoya, sosyal fobi, evlilik sorunları, panik atak, takıntılar, kişilik bozuklukları, uyku bozuklukları, yeme bozuklukları, beden imajı, mizah, moral motivasyon, kavga çıkaran kişilikler, mükemmeliyetçilik, narsisistik ruh hali, doğum sonrası depresyon, aldatma, kabuslar, gece terörü, ensest, huzursuz bacak sendromu, aile içi şiddet, boşanmalar, alışveriş dürtüsü, hırsızlık, saç koparma, baş ağrısı, bayılmalar, korkular, çocuk suçları, zeka gelişimi, okul olgunluğu, internet ve bilgisayarın aşırı kullanımı, duygusal zeka uygulamaları, iş stresi, hezeyanlar, meslek seçimi, korkulu rüyalar, suçluluk, tükenmişlik, unutkanlık, bunama, otizm, alt ıslatma, aile içi roller, yalnızlık, dikkat eksikliği, hiperaktivite, sınav kaygıları, kekemelik, güvensizlik, empati, duygusal baskı mobbing, özgüven, ergenlerde özerklik, işgalci yaklaşımlar, baskıcı ruh hali, başarı tutkusu, mutluluk, duyguları tanıma, iç görü, farkındalık, kişisel gelişim, anlaşılmama, terk edilme, ilgisizlik, özgürlük, büyüklük hastalığı, şiddet, gelecek kaygısı, acelecilik, inatçılık, kuşkuculuk, sanat ve psikiyatri, ergoterapi, dürüstlük, travma ve etkileri, fanatizm/radikallik, kıskançlık, eğitim sorunları, kendini tanıma, hedef koyma, tutkulu olma, popüler kültür, yenilikçilik, hak arama, sorumluluk, pozitif olma, yanlış düşünce kalıpları, diyalog, müsamaha, sosyal fobi, korkular, stres, nöropsikiyatride beyin fonksiyonlarının ölçülmesi, Alzheimer, beyin haritalaması, cinsel sağlık, okul sorunları, çocukta depresyon, kronik yorgunluk, panik bozukluk, obezite, müzikterapi, manyetik uyarım, öğrenme güçlükleri, konuşma bozuklukları, psikoterapi, beyin, kumar, yorgunluk, yaşlanma, hafıza, parkinson, yas, ölüm, migren, epilepsi, çalışan kadın sorunları, işkoliklik, iletişim becerileri, ÖSS, LGS, eleştiri, kaygı gibi ruh sağlığını derinden sarsan konular ele alınmış ve bu konudaki izleyici soruları cevaplandırılmıştır.
- HİLAL TV hafta içi her Perşembe ekrana gelen ‘Doğru Yaşa Mutlu Ol’ programına vakıf başkanımız katılarak koruyucu ruh sağlığı konusunda açıklamalarda bulundu. Zahide Ülkü Bakiler’in hazırlayıp sunduğu programda sokak röpojtajları yapılmış olap burada dile getirilen sorulara cevaplar verildiği gibi canlı bağlantı ile gelen sorulara da vakıf başkanımız tarafından cevaplar verilmiş toplum ruh sağlığı konusunda bilgilendirilmiş, yapılan yanlışlıklar konusunda uyarılmıştır. Çocuk ve ergenlerin yaşamış oldukları çağımız sorunları dile getirilmiş olup bunlara çözüm yolları önerilmişti. Ebeveynlerin yapmış oldukları tutum hatalarına dikkat çekilerek bunların sakıncalarına temas edilmiş ve anne babaların bu konuda bilinçlenerek farkındalık duyguları kazanması sağlanmıştır.
- Ulusal radyo olan AKRA FM radyosunda vakıf başkanımız ‘Aile Okulu’ programına her cumartesi günü katılarak evlilik öncesi yaşanan durumlar, çift adaylarının uyum sorunları, birlikte gelecek planlarının nasıl doğru yapılacağı, sağlıklı iletişimin nasıl kurabileceği konusunda açıklamalar yapmış dinleyici sorularını cevaplandırmıştır. Yine program konsepti içerisinde aile içinde yaşanan sorunlara önemle temas edilmiştir. Aile içi iletişimde yaşanan problemlere dikkat çekilmiş yapılan hatalar ve sonuçlarına ilişkin önemli paylaşımlar gerçekleştirilmiştir. Yoğun biçimde takip edilen bu programda vakıf başkanımız giderek artan boşanmış ailelerin yaptığı temel hatalara dikkat çekerek aynı hatalara düşülmeme konusunda önemli uyarılar vermiş ve bu noktaya gelen ailelere yönelik önemli uyarılarda bulunmuştur. Prof. Tarhan parçalanmış ailelerin çocuklarının yaşadıkları ruhsal travmaların neler olduğunu anlatmış bu travmayı yaşamış çocukların akademik başarılarının düşürülmeden devam ettirilmesi hususlarında neler yapılması gerektiği konusunda önemli uyarılarda bulunmuştur. Yine boşanmanın en ağır yükünü çeken bayanların boşanma sonrasında karşılaştıkları zorlukların neler olduğuna dikkat çekmiş, yaşadıkları psikolojik yaralanmanın nasıl tamir edilebileceğinin bilimsel verilerini dinleyicilerle paylaşmış bu konuda gelen yoğun sorulara yayın sırasında cevaplar vererek çözümler üretmeye vakıf adına koruyucu ruh sağlığı hizmeti sunmaya devam etmiştir.
- Vakıf başkanımız CNN TV’de Pazar günleri ailelerin bir arada olduğu sabah saatlerinde ‘Yaşama Sevinci’ ‘Hayata Bakış’ adıyla bir program yapmış, burada hem yoğun yaşanan ruh sağlığı ve hastalıkları konusunda kongrelerde dile getirilen en yeni bilgileri koruyucu ruh sağlığı kapsamında seyircilerle paylaşmış hem de bu konuda sorulara cevap vermiştir. Programın diğer bölümünde özellikle kişilikler ve duygular konusunda dikkat çeken konuları işleyerek seyircilerde farkındalık duygusu kazandırma çalışmaları yapmış böylece kişilerin kendileri ile yüzleşmelerini sağlayarak eksi ve arı taraflarını göstermeye çalışmış böylece yaşanan sorunların hastalık boyutuna gitmeden tedbir alınarak önlenmesi konusunda önemli bilgiler paylaşmış ve uyarılarda bulunmuştur. Dr. Elif Ilgaz’ın sunduğu programda Vakfın diğer üyeleri de katkıda bulunmuş psikiyatrik hastalıklar konusunda özet bilgiler sunarak ruh sağlığının bozulmadan devamı konusunda katkı sunmuşlardır.
Yazılı Medya - Kitap ve Dergiler
- Psikohayat Dergisi - Ekim - Kasım 2008, Sayı1
- Depresyon Kitabı - Temmuz 2008
- Alkol ve Madde Bağımlılığı Kitabı - Temmuz 2008
- Çocukluk Çağında Depresyon Kitabı - Temmuz 2008
- Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Kitabı - Temmuz 2008
Ödüller
- İzmit Belediye Başkanı Halil Vehbi Yenice tarafından “Aile İçi Eğitim” konulu konferansına katılım için Teşekkür Ödülü verildi.
- Diyanet İşleri Başkanlığı Kayseri İl Müftüsü Şaban İşlek tarafından “Aile İçi İletişim” konulu konferansı için Teşekkür Ödülü verildi.
- Lions Kulübü Yönetim Çevre Federasyonu Kadın ve Aile Sorunları Komite Başkanı Şule Uğur ve Genel Yönetmen Prof. Dr. Hayri Ülgen tarafından “Geçmişten Günümüze Türk Kadını” konulu panele verilen katkı için Teşekkür Ödülüverildi.
- Doğu Akdeniz Üniversitesi Gelişim Kulübü Sosyal ve Kültürel Aktiviteler Müdürlüğü tarafından “Modernizm ve Gençlik” konulu konferansa katılım için Teşekkür Ödülüverildi.
- Gökkuşağı Kolejinde velilere yönelik seminer için Teşekkür Ödülü verildi.
- Özel İrfan İlköğretim Okulu Hedef Eğitim Kurumları tarafından Takdir Plaketi verildi.
- Hanımların Sesi Derneği Yönetim Kurulu tarafından Şükran Ödülü verildi.
- Erdemli Aile ve Nesil Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mehmet Yükselen tarafından “Aile Okulu” projesi için Teşekkür Ödülüverildi.
- Türk Eğitim- Sen Sakarya Şubesi Kadın Komisyonu “Aile İçi İletişim” konulu konferansa katılım için Teşekkür Ödülü verildi.
- “Başarılı ve Mutlu Çocuklar Yetiştirmenin Psikolojik Temelleri” konulu seminer için İ.B.B. Akşemsettin İlköğretim Okul Müdürü Celalettin Aykol tarafından Teşekkür Ödülüverildi.
- Eskişehirde “Çevik Kuvvet ve Güvenlik Şube Müdürleri Bölgesel Eğitim” Semineri için İl Emniyet Müdürü Dr. T. Savaş Yücel ve Güvenlik Daire Başkanı İsmail Çalışkan tarafından Teşekkür Ödülü verildi.
- İstanbul 1. Sınıf Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah tarafından Sürücü Kitabı çalışmaları için Şükran Ödülü verildi.
- Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından Personele verilen eğitim için Teşekkür Ödülü verildi.
- Zinde Gençlik Spor ve İzcilik Kulubü tarafından “Ufka Yolculuk 2.” Eğitim Programı için Teşekkür Ödülü verildi.
- BİÇİM Bursa İlmi & İnsani Çalışmalar ve İletişim Merkezi tarafından “İdeal Gençlikte Aile Rolü” konferansına olan katkıları için Teşekkür Ödülüverildi.
- Adnan Hadiye Sürmegöz İlköğretim Okul Müdürü Hacı İbrahim Günden tarafındanÂÂÂ “Aile İçi İletişim” Konferansı Katılım Anısı verildi.
- TACDER Tarih Kültür ve Çevre Mirasımızın Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Katlan tarafından “Aile İçi Sağlıklı İletişim” seminere katılım Teşekkür Ödülü verildi.